FBDHNO

Foreningen til Besigtigelse af Danmarks Historiske og Naturskønne Områder

Danmarkskort
Tidligere udflugter Medlemssiderne Næste års udflugt Positur Startsiden

2010: Turen går til Hærvejen i omegnen af Billund.


Forperson: Sydelle


Forpersonens referat:
  Dagens program
 1. Vores første stop var Ravningbro ved Ravning Station : Efter boller og morgen kaffe/te, besteg vi Ravningbro. Broen blev bygget i 979 af Harald Blåtand. Den var 700m lang og bestod af 1700 pæle.
 2. Vi kørte i retning af Ravning for at bestige Troldborg Ring. Ringen er en cirkulær tilflugtsborg opført cirka 100-200 e. Kr. Den ligger på kanten af Fandens Dal - en af de 'mest dramatiske af de naturskabte kløfter' ned til Vejle åen - vi klarede turen ned af kløften uden uheld eller angreb.
 3. Næste stop var Egtved pigen. Den 16-18 årig pige var fra bronzealderen. Vi så den rekonstruerede gravhøj, rekonstruerede kiste og rekonstruerede klædedragt. Børnene klatrede på et klatrevenligt egetræ.
 4. På Stens anbefaling tog vi et vellykket sidespring til Landskabsskulpturer i Tørskind. Vi fandt og besteg alle skulpturer, som er skabt i træ, sten og metal af Robert Jacobsen og Jean Clareboudt.
 5. Vi kørte forbi Hamborggårdstenen på hærvejen. Stenen er en vandreblok på 50 tons som Harald Blåtand var på vej til Jelling med. Han var nødt til at lade stenen ligger da han fik at vide at hans søn Svend Tveskæg havde gjort oprør.
 6. En velfortjent frokostpause gav os tid til at nyde solen og maden lidt nord for Bække på hærvejen. Desværre var tårnet lukket for klatring.
 7. Videre på hærvejen besteg vi Klebæk Høje, et af hærvejens 'mest interessante oldtidsminder'. I bronzealderen blev der anlagt 2 gravhøje og i vikingetiden blev der tilføjet en 45 m skibssætning og senere kørte hærvejen forbi og efterlod hjulspor.
 8. Der var desværre en uforventet overraskelse i form af en kasse med kamera i pletten Frederikshåb…. Vi håber vi ingen hilsen får fra kameraet i vores postkasser.
 9. Sidste stop på turen var Randbøl Hede, hvor vi så både hjulspor fra hærvejen og en kæmpe sandklit, hvor børnene kunne grav og trille. Derefter blev der holdt generalforsamling med kaffe og formandskage.


Generalforsamling
Generalforsamling foregik i fred og ro bortset fra at porten til hundeskoven ikke blev lukket.

Ceremonimesterens liste over dagens højdepunkter var:
1. Robert Jacobsens skulpturer
2. Hamborggårdstenen
3. Politivogn med kamera

Vinderen var: Hamborggårdstenen.
Dea er blevet optaget som nyt medlemm i absentia.
Der blevet forslået en weekend tur til FBDHNO's 25 år jubileum.
Det blev vedtaget at flytte UD og Se Tur tilbage til den første weekend i juni (men det diskuteres igen pga. kristi himmelfart)

Valg af næste års personer faldt således ud.
Forperson 2011: Dorte
Kasserer 2011 : Steen
Ceremonimester 2011: Helle
Revisor 2011: Frodo - den senere så kendte kanindræber

Endnu engang tak for en god tur i solskin.

Kærlig hilsen
Sydelle

____________________________________________________________________________________